Vandring i Ålen

Publisert av Arne Indseth den 21.06.15. Oppdatert 11.02.24.

Ålen Historielag gjennomførte ei meget vellykka vandring i strålende vær søndag 21. juni 2015. Ca. 45 personer var møtt fram ved Eidet smeltehytte der Gunnar Eidet orienterte om smeltehyttas historie. Eidet smeltehytte var ei videreføring av Dragås hytte, og var i drift fra 1834 til 1887 da den ble nedlagt som følge av at ny teknologi for smelting ble tatt i bruk. 

Vandringa fortsatte på Ålen bygdemuseum. Der ble det kaffeservering før Hans O. Granli ga deltakerne ei interessant orientering om Børre Hansen Langland (1732 – 1820). Han er mest kjent som klokkemaker, men han var en allsidig håndverker, bl.a. med en omfattende produksjon av rokker. Ved sida av var han bonde og en foregangsmann på mange områder, bl.a. var han den første i Ålen som satte poteter. Granli omtalte ham som den enkeltperson i Ålen som har hatt størst betydning for utviklinga av bygda.

Einar Georg Skårdal orienterte om gårdens og bygdemuseets historie. Gården Eggen søndre har historie tilbake til middelalderen. Hit kom birkebeinerfølget med den to-årige kongssønnen Håkon Håkonsson i 1206 på vei til Nidaros. I 1982 kjøpte Holtålen kommune eiendommen og Ålen bygdemuseum ble etablert her.

Vandringa ble avslutta ved Engan Skanse der Ole Gunnar Folde ga ei engasjerende orientering om ei av de viktigste hendingene i bygdas historie da ca. tusen norske forsvarere i 1679 motsto og slo tilbake et angrep av svenskehæren på vel tre tusen mann som var på vei fra Røros mot Trondheim. Knut Flagestad bidro med artige historier fra «slaget ved Marengo».

(Klikk på bildene for full størrelse)