Vandring til Klasberget

Publisert av Arne Indseth den 18.09.19. Oppdatert 11.02.24.

Røros Museum- og historielags siste vandring i år gikk til Klasberget gruve. Rundt 50 personer møtte opp til tross for litt surt vær. Svein Mortensen ga oss lov til å parkere på Svensvollen i Engfløttdalen. Han fortalte historien til de to gårdene Tyskvollen og Svensvollen, som begge opprinnelig var setrer fra midten av 1700-tallet, og om bruken av gårdene fram til i dag.

Knut Wolden tok over og fortalte om Kongelig kammertjener hos Christian IV, Joachim Irgens, som fikk privilegiebrev for driften av Røros Kobberverk. Han hadde mektige venner og klarte å skyve ut de opprinnelige partisipantene i det nye kobberverket. For å ivareta sine interesser og holde oppsyn med Lorentz Lossius som var utnevnt som direktør, sendte Joachim Irgens Claus Rasmussen som bergskriver til Røros i 1647. Intriger og maktspill blant pengesterke danske handelsmenn og adel førte til at Rasmussen kunne mute et nytt malmfunn i sitt eget navn. Med finansiell støtte av Heinrich Müller, Irgens gode venn og studiekamerat, startet han ei ny gruve oppkalt etter ham selv, Klasberget gruve, bare noen kilometer fra Storwartz gruve.

Under vandringen så vi på forskjellige steder hvor det var funnet malm og åpnet gruver i fjellet. Det ble snakket om hvordan gruvene var drevet, hvilke typer malm som fantes og forskjellen på disse både i utseende og verdi. Interesserte tilhørere fikk også høre hvordan malmene ble dannet og etter mange og lange prosesser slutt havnet der vi finner de i dag.