240-årsjubileum for Røros kirke

Publisert av Signe Nordermoen den 08.08.24. Oppdatert 20.08.24.

Peder Hiorts gravkapell

Før den nye kirka på Røros, «Bergstadens Ziir», sto ferdig i 1784, hadde Peder Hiort (1715–1789), som var direktør ved Røros Kobberverk, bygd sitt private gravkapell her. Ved siden av kapellet ble det anlagt en prydhage.

Peder Hiorts gravkapell er en av de best bevarte bygninger fra 1700-tallet i Norge. Byggestilen er påvirket av rokokko og klassisisme. Treskurden er ifølge tradisjonen utført av Jӧns Andersson Ljungberg (1732–1818).

Hiorts foreldre og nære slektninger var gravlagt i en krypt under den gamle kirka på Røros (1650–1784). Da den ble revet, ble de flyttet til hans private gravkapell. Peder Hiort ble også begravet her i 1789.

 

Peder Hiort (1715-1789)

Peder Hiort var født og oppvokst på Røros. Han fikk undervisning ved latinskolen i Trondheim og studerte videre i København. Etter fullført embetseksamen i teologi, arbeidet han i 45 år ved Røros Kobberverk. Han var både proviantskriver og bergskriver før han ble kobberverkets direktør i 1772.

 

«Bergstadens Ziir»

Hiort tok initiativ til å få reist ny kirke på Røros, til erstatning for den gamle trekirka som lå øverst i Kjerkgata. Han fikk kobberverkets eiere, partisipantene, til å avsette et årlig beløp til et byggefond. Hiort mente at den nye kirka burde bygges i stein, for han ønsket en varig og storslått kirke «til Guds Ære og Bergstadens Ziir». Det store kirkebygget forteller også om kobberverkets rikdom på 1700-tallet.

 

Hiorts Stiftelse

Peder Hiort bestemte at en del av hans store formue skulle settes i et fond til opplæring i håndverk og til drift av en stiftelse for husflidsproduksjon. Kvinner som vevde og strikket for stiftelsen, ble betalt for arbeidet. De kunne dermed bidra med inntekt til egne husholdninger. Produktene ble i sin tur, hvert år på en kunngjort dato, delt ut her som gaver til allmuen.