Brekkenkull

Brekkenkull

Publisert av Arne Indseth den 11.09.24.

Bildet er tatt høsten 1941 på Myrmoen. Stormoingen Georg Holst var i bygda for å lære brekkingene kunsten å brenne køl etter den gamle metoden med reismiler. Holst var ekspert på kølbrenning, og er den lange karen som står til venstre for han med kvit vindjakke midt på bildet.

Trondheimsfirmaet Brekkenkull A/S drev fra høsten 1941 til høsten 1945 storstilt kølproduksjon i Brekken. I Ridalen var det rikelig med tilgang på bjørk, som var råstoffet. Under krigen ble trekøl brukt som drivstoff i gassgeneratorer som ble installert i biler og andre kjøretøyer.

Firmaet gikk snart over til mer moderne produksjonsmetoder, der bjørkved ble brent til køl i store, runde jernovner, 4 m lange og ca. 2 m i diameter. Ved Myrmoen ble det bygd et stort kølhus som romma 4 slike ovner. Ved Volvollen i Ridalen ble det etablert et tilsvarende anlegg med 2 ovner. Det ferdigbrente kølet ble pakka i papirsekker og frakta til Glåmos stasjon, om sommeren med lastebil og om vinteren med hest.

I tillegg til kølproduksjonen ble det også produsert noe knott, dvs. små trebiter som ble tørka i varmen fra kølovnene. Knotten hadde omtrent samme bruksområde som kølet, men var mer renslig å håndtere. Knotten ble derfor mer populær blant sjåførene. (Foto: Rørosmuseet)