Årsmelding 2016

Publisert av Arne Indseth den 15.03.17. Oppdatert 16.12.21.

Tirsdag 14. mars var det årsmøte i Røros Museums- og historielag. Ca. 25 medlemmer var til stede og godkjente årsmeldinga for 2016 som du kan lese nedafor.

Røros Museums- og historielag
Årsberetning 2016

Styrets sammensetning har vært:

Leder                          Ståle Lund
Nestleder                    Bente Waage Danielsen
Økonomiansvarlig       Arne Indseth
Sekretær                     Ole Ragnar Langen
Styremedlem              Tor Indset
Aage Aas
Inge Hånes
Rolf Opdal
Varamedlem               Knut Wolden
Elly Indreland Aas
Bente Waage Danielsen
Liv Jorun Troøien

Varamedlemmer innkalles på lik linje med andre i styret og fungerer som likestilte medlemmer. Laget har to representanter i Stiftelsen Rørosmuseet, Ståle Lund (vara Ole Ragnar Langen) og Tor Indset (vara Aage Aas).

Laget hadde 448 betalende medlemskap ved årsskiftet 2016-17, herav 231 enkeltmedlemmer og 217 familiemedlemmer. Laget har fortsatt et potensiale når det gjelder å øke antall medlemmer. Styret oppfordrer medlemmene aktivt til å verve naboer og bekjente. Som medlemsfordeler får hvert medlem tilsendt Fjell-Folk, gratis adgang til Rørosmuseet og redusert pris på vandringene som laget arrangerer i løpet av året. Medlemmer får også anledning til å kjøpe ordboka til redusert pris.

Mange av medlemmene bidrar svært aktivt i lagets arbeidet. Dette gjelder blant annet de som deltar i Sleggveien om sommeren, de som bidrar til arrangementet på Christianus Sextus og de som har bidrar til utgivelsen av boka «Setrer i Rørostraktom». Det er svært enkelt å få folk til å stille opp, og i den aktive medlemsmassen ligger et potensiale som laget må forsøke å utnytte på best mulig måte.

Laget har egen hjemmeside som har adressen www.rmh.no , og har også egen gruppe på Facebook.

Det ble i 2016 avholdt 9 styremøter. Styret behandlet 45 saker. På flere styremøter har vi invitert fagfolk innenfor fagfeltet.

En rekke arbeidsgrupper har vært i virksomhet. Disse er:

Ordboka:
Salget av ordbok har gått rimelig bra, det er alt i alt solgt ca.1 100 bøker. Lagets medlemmer satt på stand utenfor Amneus bokhandel under Vinterfestspillene for å reklamere for boken.

Minnesmerker:
I 2015 vedtok styret å utgi en publikasjon om de minnesmerkene som finnes i kommunen. Arbeidet med manus til ei bok ble sluttført i 2016. Boka er nå under produksjon, og skal lanseres i slutten av mai 2017. 

Utmarkshistorie/ Bugruppa:
Aktiviteren har dette året bestått i å befare postene i geologiløypa i Mølmannsdalen. Rapporter er sendt Statskog. Gruppa har også deltatt i befaring av Fløtarbua som er en del av løypa. For dette arbeidet mottar historielaget midler som brukes til lagets drift

Christianus Sextus
RMH sto for 4 år som arrangør av «Klangen av Christianus Sextus» 30 og 31 juli. Arrangementet ble denne gang rammet av svært dårlig vær. Dette gjorde sitt til at besøket ble lang lavere enn de foregående årene med ca. 400 betalende tilskuere. Arrangementet gikk allikevel i balanse. Med de til dels store overskuddene fra tidligere år er det fortsatt positiv balanse i totalregnskapet. Noe av overskuddet er gitt til prosjekter som er knyttet til Johan Falkbergets liv og diktning eller til Nordgruvområdet.

Dette er også et arrangement som krever stor innsats fra lagets medlemmer, både under planlegging og under selve arrangementet. Det er i stor grad medlemmer av laget som bidrar både gjennom året med planlegginga, og ikke minst som dugnadspersoner under arrangementet.

Bortpå Moa:
Med støtte fra Uthusprosjektet utarbeidet Rørosmuseet en tilstandsrapport. Denne danner grunnlaget for restaureringa av bolighuset. Uthusprosjektet vil dekke 80 % av kostnadene. De resterende kostnadene må vi skaffe. Uthusprosjektet regner med å starte arbeidet i løpet av våren 2017. Bolighuset ble ryddet høsten 2016, slik at arbeidet kan starte. Styrets viktigste oppgave for dette året vil være å finansiere egenandelen.

Seterprosjekt:
Arbeidet med boka «Setrer i Rørostraktom» er nå så godt som avsluttet. Den planlagte lanseringa før jul ble utsatt, og boka blir først å få kjøpt rundt påsketider i 2017.  Laget vil rette en stor takk til de tre forfatterne og til alle de som har bidratt med å innhente informasjon til boken.

Kølbruk:
Bokprosjekt om kølbruk og bosetting innenfor Skogdistrikt 4. Køl var Røros kobberverks viktigste ressurs for å kunne skille malm fra gråfjell under smelteprosessen. I over 30 år har Asbjørn Ryen kartlagt kølmiler og sporene etter denne aktiviteten innenfor skogdistrikt 4 som strekker seg fra Nørdalen og sørover til Drevsjø. I april inviterte Røros Museums- og historielag Asbjørn til å holde et foredrag om dette arbeidet. En fullsatt foredragssal på Museet fikk høre et meget interessant foredrag om hvordan syv generasjoner Narjordinger, fra midten av 1600 tallet til slutten av 1800 tallet har hugd tømmer, bygd miler, brent køl og transportert dette til Røros. For å sikre denne kunnskapen for ettertida, og gjøre den tilgjengelig for alle, har RMH inngått en avtale om samarbeid med å publisere dette materialet i boks form. Arbeidet er godt i gang, men dette er et omfattende arbeid og planen er at boka skal være ferdig på høsten 2018. Ole Ragnar Langen og Knut Wolden bistår prosjektet med redaktørarbeid og korrekturlesing.

Sleggveien:
Røros museums- og historielag har i samarbeid med Rørosmuseet også i år bidratt med guiding i Sleggveien. Mer enn 30 dugnadsmedarbeidere fra laget har holdt husene oppe i 5 uker midt på sommeren, ca. 4 300 mennesker har vært innom.

Torsdagskveldene:
Torsdag 7. juli: Tradisjonsmat – flatbrød
Torsdag 14. juli: Barn på Røros i gamle dager
Torsdag 21. juli: Handverkskveld, samisk sløyd og hyllkakesteking
Torsdag 28. juli: Folkemusikk-kveld
Torsdag 4. august: Malmplassen – sentrum i bergverkssamfunnet

Vandringer:
– Besøk på Fjellmuseet i Funäsdalen 28. mai
– Vandring på Lofloan og ytre del av Stormoen 13 juni med Roar Dille som guide
– Gruvevandring mellom Olavsgruva og Storwartz. 28 juni. John Holm Lillegjelten   ledet turen
– Minnestener på Glåmos tirsdag 7. juli med Arne Indseth som guide
– Hjortkapellet og Det Borchgrevinkske gravkapell. Orientering om gravkapellene og familiene Borchgrevink og Finne 25. juli. Astrid Nyhus, Ole Jørgen Kjellmark og Vaabo Vainomaa
– Rausjømeieriet søndag 14. august. Morten Kuraas tok imot oss og orienterte om meieriets historie

– Fløttumsgruva i Fordalen 27. august. Vi ble mottatt av leder i Singsås Museums- og historielag Harald Høen og Harald Forodden

– Byvandring i øvre del av Kjerkgata 15. september med Randi Borgos som guide

I alt deltok ca. 400 på årets vandringer.

Bevilgninger:

  • 50 000 kr til forprosjekt Falkbergets Hus
  • 3 000 kr til Jon Suuls bokprosjekt «Håndverk i det Nordenfjeldske»
  • 10 000 kr til Hans Svenne for bokprosjekt «Til Roma og tilbake».
  • 5 000 kr til John Ole Morken for arbeid med bok om Anders Haugen

”Juletrefesten”: Også i år ble det arrangert juletrefest der unger sammen med foreldre og besteforeldre laget juletrepynt, spikking av grener av einer til juletreet, pynting av juletreet, sang og gang rundt juletreet og til avslutning utdeling av pakke fra julenissen til barna. Arrangementet er et samarbeid mellom Rørosmuseet, Husflidslaget, Folkemusikkarkivet og Røros Museums- og historielag. Totalt var det over 300 som besøkte arrangementet.

Diverse

  • Morten Olsen fra Olavsgruvas Venner deltok på styremøte 18 oktober og orienterte om planene for nedlegging av organisasjonen
  • Laget sto som medarrangør på Langen Gård i forbindelse med 70-årsdagen for Stor-Hans’ død
  • Laget er representert med medlem i rådgivende utvalg for Femunden og Gutulia Nasjonalparker. Rolf Opdal er vår representant
  • Guidene i Sleggveien var som vanlig innbudt til rakfisklag

Aktiviteten i laget er høy, mye av arbeidet er organisert som egne grupper med egne «styrer». Regnskapet for disse undergruppene går for de fleste inn i hovedregnskapet. Unntaket er «Bortpå Moa» som har eget organisasjonsnummer.

Styret vil til slutt takke våre medlemmer, våre samarbeidspartnere, annonsører og ikke minst alle ansatte ved Rørosmuseet for godt samarbeid