Hjelpefengselet på Røros

Publisert av Arne Indseth den 15.03.25.

Røros hjelpefengsel

På bildet som er tatt i august 1951, er det gamle hjelpefengselet markert med rød prikk. Lokalt ble fengselet kalt for «Finka». Huset ble revet kort tid etter at bildet er tatt.

Eiendommen ble i 1841 kjøpt av Røros kommune for å brukes som arrestlokale. Arresten fikk etter hvert status som hjelpefengsel. Dvs. at den ble brukt til korttidssoning for arrestanter både fra Nord Østerdal og Gauldal. I 1876 overtok Søndre Trondhjems Amt eiendommen (senere fylket), og i 1939 ble Staten ny eier.

En av stadens politibetjenter fungerte som arrestforvarer og bodde med familien i første etasjen. Følgende politibetjenter har fungert som arrestforvarere: Bernt Pedersen Gullikstad, Ole Larsen, John B. Eggen, Karl Marius Mangseth og Hans Tangen.

Arrestlokalene var i andre etasjen. På 1890-tallet ble det bygd nytt arrestlokale (gul prikk). I hjørnekroken mellom det gamle og det nye arrestlokalet ble det bygd en liten luftegård for de innsatte. Hele det gamle hjelpefengselet ble nå bolig for arrestforvareren.

I 1940 starta Røros Tweed sin fabrikkvirksomhet i nabobygget (grønn prikk). Den gamle forvarerboligen ble da leid av Staten og brukt som vevstue i flere år.

I 1950 kjøpte politibetjent Rolf Brun den tidligere forvarerboligen for å rive den og bruke materialene til nytt bolighus i Trondheim. Dette ble det ikke noe av, i stedet ble huset overtatt av Gunnar Beck som bygde seg bolig ved Johan Falkbergets vei.

Arrestlokalet var i bruk fram til 1990, de siste åra mest som fyllearrest. Huset ble senere solgt og omdisponert til boligformål.

Foto: Nasjonalbiblioteket.