Vannposten i Storgata

Vannposten i Storgata

20.11.24 23:24
av Arne Indseth

Kopien av den gamle vannposten har vært et fast, og noe omdiskutert, innslag siden 2016. I 1798 ble det gravd vannledning (trerør) fra den sikre kjølla ved Kvennhuset (Kvennhuset bygd i 1851) på Mælan. Det ble satt opp to vannposter i Storgata og en i direktørgården (senere Fahlstrømgården). Vannpostene i Storgata var ganske store, og ble plassert midt i gateløpet. Den ene utafor Per-Amundsagården og den andre der vi ser på bildet.

Les mer
Avisa Dovre

Avisa Dovre

30.10.24 17:41
av Arne Indseth

Avisa Dovre kom ut med første nummer 20. juni 1894. Avisa var ment som en konservativ motvekt til den radikale avisa Fjeld-Ljom. Initiativtakere var Skoginspektør Saxe, stortingsmann Hektoen på Tynset og sognepresten i Tolgen.

Les mer
Teienplog

Teienplog

16.10.24 17:38
av Arne Indseth

Bildet viser en såkalt Teienplog. Plogtypen ble tatt i bruk helt på slutten av 1800-tallet, og var i bruk enkelte steder til 1950-tallet. Plogen på bildet var brukt i Aunegrenda i Holtålen. Den ble trukket av en eller to hester avhengig av snøforholda. Den ble restaurert og utstilt på Vegvesenets tidligere vegstasjon i Gjøssvika. Da vegstasjonen ble nedlagt, ble plogen flytta til Malmplassen.

Les mer
Riissgården

Riissgården

03.10.24 12:22
av Arne Indseth

Riisgården har navnet etter David Christian Riis som eide gården fra 1837 til sin død i 1887. Det var han som bygde om og utvida gården til omtrent slik vi kjenner den i dag. Da kona Laura Ulrikke døde i 1892, overtok svigersønnen overstiger Eberhard Gulliksen gården og var eier til sin død i 1904, enka til 1913. I Gulliksens periode ble gården, i alle fall i avisene, omtalt som «Gulliksens gaard». Navnet «Riisgården» finnes ikke brukt i lokalavisene på 1800-tallet, og er nok et navn som er av nyere dato.

Les mer
Brekkenkull

Brekkenkull

11.09.24 21:43
av Arne Indseth

Dette artikkelen handler om kullproduksjon under krigen i Brekken. Bildet er hentet fra Rørosmuseets arkiv og er tatt på Myrmoen i 1941. Alle artiklene med historiske bilder og tekst som vi legger ut, vil du finne på vår hjemmeside under emneknaggen "Glimt fra Røroshistoria" i menyen til høyre på hjemmesida vår.

Les mer
Nordvikkrysset

Nordvikkrysset

04.09.24 12:41
av Arne Indseth

Bildet viser området rundt Nordvikkrysset i 1954. Tre bensinstasjoner er etablert. Etter at den nye riksveien ble lagt her på 1930-tallet, ble området svært interessant for lokalisering av bensinstasjoner. (Foto: Widerøes Flyveselskap / Nasjonalbiblioteket)

Les mer
Geologiens dag på Røros 2024

Geologiens dag på Røros 2024

30.08.24 10:42
av Signe Nordermoen

Rundt 20 personer møtte opp på Sundet for å delta på Røros Museums- og historielags markering av 20 årsjubileet for Geologiens Dag. Dette er et arrangement i regi Norsk Geologisk Forening og arrangeres over hele landet. I alle disse årene har Knut Wolden vist fram ulike sider av malm,- begrunn og løsmassegeologien i Rørosområdet

Les mer
240-årsjubileum for Røros kirke

240-årsjubileum for Røros kirke

08.08.24 22:22
av Signe Nordermoen

Mellom 60 og 70 personer hadde møtt fram i i hagen ved Hiortkapellet for å høre om kirkejubileet og historien til Peder Hiorts liv og virke. Knut Wolden ønsket alle vel møtt og overlot ordet til Randi Borgos. Hun fortalte om Peders Hiorts liv og virke på Røros på 1700-tallet, og om byggingen av Røros kirke. John Faste Strømmevold fortalte om Hiorts testamente og opprettelse av Hiorts stiftelse som fikk svært stor betydning for folk på Røros, ikke minst kvinner som fikk tilbud om arbeid og inntekt. Magnus Borgos fortalte til slutt om utgravinger som det siste året har foregått under Hiortkapellet. Til slutt ble Hiortkapellet åpnet, og de som ønsket, kunne gå inn å se på interiøret.

Les mer
Historisk vandring ved Femunden

Historisk vandring ved Femunden

17.06.24 11:18
av Signe Nordermoen

Omtrent 40 personer hadde lørdag 29.juni 2024 funnet veien til sørenden av Langssjøen for å følge Knut Wolden på ei svært interessant vandring. De som var med fikk mye historisk informasjon om produksjon av trekull på 17- og 18-hundretallet, og om fiske og ferdsel langs Femunden i ulike historiske perioder. Til slutt fikk vi se et kvartsittbrudd der folk i steinalderen, for over fire tusen år siden, hadde drevet bergindustri ved å produsere redskaper av kvartsitt.

Les mer
Historielagets publikasjoner - fortsatt til salgs

Historielagets publikasjoner - fortsatt til salgs

Røros museums- og historielag (RMH) har utgitt flere bøker og hefter som belyser ulike områder fra Røroshistoria. Publikasjonene er å få kjøpt hos lokale bokhandlere og på Rørosmuseet. Tema for de ulike publikasjonene spenner vidt, og presenteres kort her. Du kan også lese om hver publikasjon under punktet «RMHs publikasjoner» som du finner til høyre på hjemmesida vår.

Les mer
Årsmøte 2024

Årsmøte 2024

Årsmøtet ble holdt tirsdag 12. mars 2024. Etter de ordinære årsmøtesakene holdt Frode Skogås et interessant foredrag om brannsikring av trehusbebyggelsen på Røros.

Les mer
Utsikt fra Øvre Aasen

Utsikt fra Øvre Aasen

Utsikt fra øvre Aasen. Bildet er tatt mellom 1905 og 1914. Pleieheimen som ble åpna i 1905 ses i forkant, mens Uldvarefabrikken som ble bygd i 1914 ikke er med på bildet. (Foto: Narve Skarpmoen / Nasjonalbiblioteket)

Les mer
Minnesmerker i Røros

Minnesmerker i Røros

Boka inneholder bilder av 65 ulike minnesmerker som finnes rundt om i Røros kommune. Sammen med bildene er det en beskrivelse av bakgrunnen for hvert minnesmerke. Der er også kart og beskrivelser av plassering hvor minnesmerkene er å finne. Boka er skrevet av Arne Indseth.

Les mer
Vandring 28. august

Vandring 28. august

16.12.21 13:07
av Arne Indseth

I fantastisk høstvær søndag den 27. august ble 65 deltagere med på geologisk og historisk vandring til Lossiusgruva, Røros Kobberverks funngruve, til en av mange kromgruver i de spesielle bergartene i Rauhåmmåren, og til serpentinbruddet i Klettan.

Les mer
Rørosordboka

Rørosordboka

Rørosordboka ble lansert på Rørosmuseet 1. oktober 2015 under litteraturfestivalen på Røros.

Les mer